PÁZMÁNY LAJOS Heves vármegye levéltárnoka

Írta: admin
2014-01-16 14:10
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

Pázmány Lajos 1874. október 27-én született Nyitrán, apja Pázmány Dániel Csongrád vármegye levéltárnoka, anyja Kelemen Krisztina volt.

1894. július 17-én tett fő- és allevéltárnoki vizsgát a Magyar Országos Levéltárban. Április 1-jétől november 30-ig csongrádi járási írnokként dolgozott. Először Szolnok-Doboka vármegye segédlevéltárnoka lett, majd ezt követően Hunyad, Bars, Árva és Trencsén vármegye levéltárnoki állása következett. 1919. február 22-én lépett be a megüresedett Heves vármegyei levéltárnoki állásba, amelyet 1939-ig viselt.

 

Pázmány Lajosról készült korabeli karikatúra

A közzétett dokumentum az édesapa, Pázmány Dániel 1895. november 5-ei keltezésű fiához intézett levél. 

 

Ebben örül fia állásának és terveinek. Szorgalmas olvasásra buzdítja: elsősorban az Archeológiai Értesítőt, a Turult, a Századokat, diplomatikai, címer- és pecséttani írásokat ajánlja a figyelmébe. Javasolja neki, vegye meg részletre a Pallas Nagy Lexikonát, a Képes Világtörténelmet, a Magyar nemzet történetét. Véleménye szerint legfontosabb, hogy naplót vezessen, abba minden fontos információt jegyezzen fel, mert az információadáshoz a levéltárban az elengedhetetlen.

Biztatja fiát a szilasi és laki előnév használatára, mivel nagyapja valóságos nemes volt.

Érdeklődik a levéltári körülményekről, az elődökről, a levéltári ritkaságokról, van-e könyvtár a levéltár mellett.

Arról is értesülünk a levélből, hogy az édesanyja „most az egyszer ő is kívánkozik Bpestre városi levéltárnoknénak”. Pázmány Dániel nem bízik az állás elnyerésében, hiszen tizenheten pályáztak. Szeretne állást változtatni, nem érzi jól magát Szentesen. Megosztja továbbá fiával, hogy vannak testvérei, Gyula és Géza.

 
 
  
  
 Levéltári jelzete: MNL Heves Megyei Levéltára XIV.6.1
 


 

Közzétette: dr. Kovács Melinda
                      főlevéltáros